Traditionel Kinesisk Akupunktur - fys-aku-klinikken.dk

Gå til indhold

Hoved menu

Traditionel Kinesisk Akupunktur

Oprindelse
Akupunktur er en asiatisk diagnose- og behandlingsmetode, hvis egentlige oprindelse er ukendt. Dog er Kina er den nation, der er i besiddelse af de fleste og bedst bevarede optegnelser om akupunktur. Mange af optegnelserne kan datéres mellem 4000 og 5000 år tilbage.
Man har også i oldtidsudgravninger fundet årtusind gamle akupunkturredskaber i lande som Korea, Japan, Sri Lanka, Indien, Pakistan m.fl. - selv i nordafrikanske lande er der fundet lignende genstande.

Akupunktur er en del af et ældgammelt behandlingssystem, der omfatter en kombination af bl.a. kostvejledning, plantemedicin, instruktion i positiv tænkning, åndedrætsterapi, samt en rent fysisk påvirkning af bestemte punkter på kroppen.
De gamle asiatere fandt ud af, at sundhed opretholdes af en livsenergi, der strømmer igennem 14 bestemte kanaler i kroppen - meridianer. På meridianerne finder man akupunktur-punkterne som er sluser til meridianerne. Asiaterne opdagede at man kunne påvirke yin og yang i mennesker ved at stimulere disse punkter. Mange læger dedikerede hele deres liv til studiet af et punkt.

I nyere tid skyldes populariseringen af selve akupunkturen den kinesiske leder Mao Zedong, som i 1949 ønskede at gøre en effektiv indsats for den kinesiske folkesundhed, og forlangte de gamle traditionelle behandlingsmetoder genoptaget.

Virkning af akupunktur
Talrige videnskabelige undersøgelser fra såvel Kina som fra resten af verden viser :
at akupunktur har en dybtgående virkning på kroppen.
at adskillige lidelser kan påvirkes gunstigt med akupunktur og visse sygdomme kan helbredes fuldstændigt. ( Se forside : ” WHO anbefaler akupunktur til følgende lidelser ” )

Akupunktur er velegnet til at lindre symptomer ved mange fysiske og visse psykiske tilstande, og akupunktur antages også at fremskynde kroppens evne til at reparere sig selv.
Akupunktur virker bl.a. ved at stimulere de meget fine nerveender, der løber i huden og langs blodkarrene. Herigennem påvirkes centralnervesystemets kontrol over andre legemesdele og organer.
Akupunktur er den alternative behandlingsform, der er bedst videnskabeligt undersøgt. Moderne forskere konkluderer at akupunktur kan påvirke mange af kroppens funktioner :
nervesystemet
hud og muskler
hjerte og blodcirkulationen
åndedræts- og fordøjelsessystemet
de indre kirtler – hormonudskillelse og antistofproduktion samt urinveje og kønsorganer
Akupunktur er effektiv overfor stort set alle sygdomme og ubehag - undtagen fysiske lidelser der er medfødte.

Hvordan foregår akupunktur
Ved behandlingen bliver der ført tynde, sterile engangs-stålnåle gennem huden. Antallet af nåle er afhængig af lidelsen. Nålene bliver normalt siddende i ca. en halv time. Ved indstik af nålene kan der – alt afhængig af lidelsen samt behandlingen  være følgende reaktioner der alle indikerer at punktet er ramt korrekt :
ganske kortvarig let lokal smerte og efterfølgende en fornemmelse af tyngde eller varme
smerte eller andet ubehag forsvinder
følelsesløshed eller sovende fornemmelse i det indstukne område
generel tunghed eller lethed i kroppen
varme eller kuldefornemmelse i kroppen
ømhed eller følelse af opsvulmethed i det indstukne område.
reaktioner kan ofte føles langs en eller flere meridianers bane, - selv i den manglende del af f.eks. et amputeret ben.

Ernæringsterapi
I ethvert behandlingsforløb er det meget vigtigt at tilføre sin krop de rigtige ernæringselementer.
Ofte skyldes kroppens ubalancer en forkert kostindtagelse. Som et led i den generelle vurdering og behandling vil denne terapiform derfor indgå.
Ved indikation af madallergi- og intolerance vil der blive tilbudt madtest.


Tilbage til indhold | Retur til hoved menu