Gravititet og fertilitet - fys-aku-klinikken.dk

Gå til indhold

Hoved menu

Gravititet og fertilitet

Ønsker du og din partner hjælp og rådgivning vedr. fertilitet og graviditet ?

Nedenstående er lidt information om barnløshed og afslutningsvis lidt om dine muligheder for at få hjælp og rådgivning vedrørende fertilitetsbehandling.

Vi lever i et samfund og i en tid hvor barnløshed kommer mere og mere i fokus. Barnløshed er et stigende problem, og det kan skyldes forskellige fysiologiske og genetiske forhold hos både manden eller kvinden. Det anslås at op mod hvert syvende par har svært ved at få børn.
De fleste mennesker forbinder ordet barnløshed, med en manglende evne til at kunne få børn, men det er langt mere kompliceret end det. Et par kan uden besvær have fået børn sammen tidligere, men så lige pludselig kan de ikke. Dette kalder man "sekundær ufrugtbarhed".  Andre par har måske hver for sig børn med tidligere partnere, men kan nu ikke få et barn sammen med deres nye partner. Denne tilstand kaldes "begrænset frugtbarhed".

De mest almindelige kendte årsager til ufrivillig barnløshed er :
Hos kvinden : ( undersøgelser viser at i ca. 2 ud af 3 tilfælde af barnløshed skyldes årsagen
                      forhold vedrørende kvinden )
- manglende ægløsning – aflukkede eller forsnævrede æggeledere
- hormonforstyrrelser
- uregelmæssig menstruation
- problemer i livmoderens slimhinder
- sygdomme i kvindens bughule eller cyster
- kønssygdomme

Hos manden : ( forhold vedrørende manden er skyld i ca.1 ud af 3 barnløshedstilfælde )
- nedsat sædkvalitet
- tidligere sygdomme i testiklerne eller i pungen enten som barn eller voksen  
- hormonforstyrrelser
- blokerede sædledere
- brok i pungen
- infektion i prostatakirtlen
- kønssygdomme

Generelt :
- stress og udbrændthed
- livsstil – herunder rygning, alkohol, kost, motion etc.
- mangel på vitaminer, mineraler, fedtsyrer og aminosyrer

At blive gravid :
En mand på 25 år er tre gange så frugtbar som en på 40 år
En kvinde på 25 år bliver dobbelt så let gravid som en på 35 år

Der har det seneste årti været en stadig øget fokus på problemer med fertiliteten blandt den danske befolkning. Fokus har ofte været rettet på behandling mod barnløshed hos kvinder, men en stor del af problemet ligger hos den dårlige sædkvalitet hos mændene. Der er forskning, der indikerer, at over 40% af danske mænd har nedsat sædkvalitet.

Er du i behandling for barnløshed?
Så vær opmærksom på, at dine chancer for at blive gravid bliver større, hvis du samtidig får akupunktur.
På Odense Universitetshospital har forskere undersøgt, om det havde en betydning for 300 kvinders IVF-behandling, at de hhv. fik og ikke fik akupunktur efter behandlingen.
Og det havde det! 36 procent i den gruppe der fik akupunktur, blev gravide, mod kun 22 procent i den gruppe, der ikke modtog akupunktur..
Kilde: Tidskriftet Fertility and Sterility.

Hvordan hjælper akupunktur mod barnløshed?
Akupunktur er i gennem de senere år blevet hyppigt brugt som supplerende behandling i forbindelse med barnløshedsbehandling.
En tysk videnskabelig undersøgelse fra 2002 viste en øgning i graviditetschancerne ( fra godt 26 % til over 42 % ), når reagensglas (IVF) behandlingen blev suppleret med akupunktur lige før og efter ægoplægningen. Efterfølgende har der været flere videnskabelige undersøgelser, som har bekræftet denne teori og for øjeblikket bliver der fra dansk side forsket i effekten af akupunktur i forbindelse med reagensglasbefrugtning.

Akupunktur menes at virke på flere planer. Svenske undersøgelser viser, at akupunktur øger blodgennemstrømning i livmoderen, således at livmoderslimhinden forbedres, hvorved det befrugtede æg (embryon) har nemmere ved at implantere sig. Den øgede blodtilførsel bevirker også, at livmoderens muskulatur afslappes og derved nedsætter antallet af sammentrækninger i livmoderen, som kan udstøde embryonet. Akupunktur kan desuden regulere kroppens naturlige hormonelle balance.
Det er ikke kun hos kvinder, der ses en effekt af akupunkturbehandling i forbindelse med graviditetsønske. Mænd med nedsat sædkvalitet kan have god effekt af hjælp fra akupunktører når ønsket om et barn melder sig. For mænd med nedsat sædkvalitet gælder, at akupunkturen skal gives jævnligt henover nogle måneder, for at styrke dannelsen af levedygtige sædceller.

Kan du nikke genkendende til nogle af ovenstående komplikationer vedrørende fertilitet - skal du være velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak med os om vores helhedsorienterede behandling og rådgivning.
Og vi har en god positiv erfaring med at behandle for barnløshed.


Jeg træffes på tlf. 24 82 53 14 – eller på mail: klausheinjensen@gmail.com

Med venlig hilsen
Klaus Hein Jensen
Fysioterapi & Akupunktur KlinikkenTilbage til indhold | Retur til hoved menu