Rygestop - fys-aku-klinikken.dk

Gå til indhold

Hoved menu

Rygestop

Ønsker du at lægge cigaretterne væk?

Nedenstående er lidt generel information om nikotin og afhængighed og afslutningsvis lidt om dine muligheder for at få hjælp til at kvitte cigaretterne.

Der er efterhånden næppe nogen tvivl om at tobaksrygning er sundhedsskadelig. Den skadelige virkning af tobakken er kompliceret og endnu ikke fuldt belyst. De mange forskellige skader af tobaksrøgen forårsages af tjærearter og andre kemiske forbindelser, der både fremkalder kræft, nedbryder lungevæv, fremskynder dannelsen af blodpropper og lignende.

Mellem 30 og 35% af den danske befolkning er tobaksrygere. Tidligere var de fleste rygere mænd, men især antallet af yngre rygende kvinder har været stigende de senere år. De fleste rygere har et ønske om at holde op.

Lidt fakta :
- Over 90 % af de årlige cirka 3.500 dødsfald af lungekræft og 3.500 dødsfald pga. kronisk bronkitis (også kaldet emfysem, for store lunger eller rygerlunger) i Danmark skyldes tobaksrygning.
- Tilsvarende dør det samme antal hvert år pga. blodprop i hjertet, hvor tobaksrygning ligeledes spiller en stor rolle.
- En række andre kræftsygdomme er på samme vis hyppigere hos rygere, eksempelvis strubekræft, kræft i mundhule, spiserør og blære.
- Tobaksrygning er desuden vist at føre til åreforkalkning, blodpropper (ikke kun i hjertet, men også i lunge, hjerne og andre organer), og er medvirkende årsag til impotens og forværring af sukkersyge og astma.
- Når man ryger tobak har man dårligere sårheling og iltoptagelse, hvilket har en uheldig indflydelse på forløbet af en eventuel operation.

Tobak giver en psykisk og fysisk afhængighed :

Den fysiske afhængighed kan sammenlignes med narkotika- og alkoholafhængighed, hvorimod den psykiske afhængighed hænger sammen med indgroede vaner, ritualer, hygge og selskabelighed.
Nikotin er det kemiske stof i tobaksrøgen, der har betydning for den fysiske afhængighed. Nikotin stimulerer nervecellerne i hjernen. Dette opleves af tobaksrygeren som behageligt og skaber afhængigheden.

Det er muligt at opleve fysisk eller psykisk afhængighed isoleret, men oftest opleves de i kombination.

Der er mange fordele ved at holde op med at ryge. Ud over de fysiske fordele, der melder sig i løbet af kort tid, er det også en personlig sejr at overvinde tobakken og afhængigheden. Desuden er det en god måde at lære sig selv at kende på.

En af de mest åbenlyse fordele ved at holde op med at ryge er al den tid, man får foræret. De fleste tænker ikke på, hvor meget tid og psykisk energi, de egentlig bruger på at købe tobak eller på at planlægge, hvor og hvornår de skal købe tobak. Eller på at tænke: "Har jeg nu cigaretter nok til i aften", "Har jeg husket at tage min pibe og lighteren med". "Hvor er nu mine cigaretter, hvor har jeg lagt dem". Mange oplever pludselig, at de får mere tid og mere tankeplads efter et rygeophør. Det er en lettelse ikke at skulle spekulere på "om jeg nu har tobak nok" eller "hvornår kan jeg ryge?".

Følelsen af kontrol :

Noget af det sværeste ved rygeophør er at udholde trangen, lysten og længslen. Man skal lære, at trangen kommer, men den går over igen, og man kan overleve det. Ganske langsomt - efterhånden som du kommer igennem situationer med trang - kommer du skridt for skridt videre. Ganske langsomt lærer du at udholde trangen. Det giver en følelse af kontrol og styring, og derved kommer modet og overskuddet igen.

Fordele ved rygeophør :

Når du stopper med at ryge, kommer der mærkbare resultater med det samme.
Tidsmæssigt kan et rygestop beskrives på denne måde :
Efter 20 minutter :
Blodtryk og puls normaliseres og blodcirkulationen øges.

Efter 8 timer :
Indholdet af kulilte i blodet falder. Iltoptagelsen forbedres.

Efter 24 timer :
Risikoen for hjertetilfælde og luftvejssygdomme mindskes.

Efter 48 timer :
Kulilten fra tobaksrøgen er helt væk.

Efter 2-3 dage :
Mindre eller ingen slim i halsen og mindre åndenød.

Efter 5-7 dage :
Din lugte- og smagssans er allerede forbedret, du har friskere ånde, renere tænder og mere energi.

Efter 2-3 uger :
Nikotinabstinenserne er væk, og du kan nu gå flere timer uden at tænke på at ryge. Din risiko for blodpropper er allerede formindsket.

Efter 4 uger :
Hoste, tilstoppede bihuler og åndenød forsvinder. Mindre træthed. Mere energi. Lungerne er blevet bedre til at bekæmpe infektioner.

Efter 2-3 måneder :
Forbedring af lungefunktion med fem procent.

Efter 1 år :
Risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme er halveret.

Efter 2-3 år :
Risikoen for at udvikle svær lungebetændelse og influenza er nede på niveau med ikke-ryger.

Efter 5 år :
Risikoen for lunge-, strube-, spiserørs- og blærekræft er halveret.

Efter 5-10 år :
Risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og blodpropper er stort set den samme som ikke-rygere.

Efter 10 år :
Risikoen for lungekræft er halveret. Risikoen for udvikling af knogleskørhed aftager.

Hvis du gerne vil kvitte nikotinen skal du være velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak med os om vores helhedsorienterede behandling og hjælp til at lægge cigaretterne væk.


Jeg træffes på tlf. 24 82 53 14 – eller på mail: klausheinjensen@gmail.com

Med venlig hilsen
Klaus Hein Jensen
Fysioterapi & Akupunktur Klinikken
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu